Dit verandert er op 1 november.

Centrale databank voor katten

In 2014 had de vorige federale regering verplicht om katten te laten registreren. Later werd in Vlaanderen ook de verplichting ingevoerd om bij elke nieuwe kat een chip in te planten, met daarop alle gegevens van het diertje.

De Vlaamse, Waalse en Brusselse ministers van Dierenwelzijn hebben er nu samen voor gezorgd dat er een centrale databank komt waarin al die gegevens samen worden gebracht.

De Vlaamse minister Ben Weyts (N-VA) is ervan overtuigd dat de databank meer verdwaalde katten zal kunnen herenigen met hun baasje. Vandaag wordt 4,5 procent van de katten die terechtkomen in asielen, opnieuw thuis gebracht.

Bij de honden, die al sinds 1998 geregistreerd worden in een centrale databank, lukt het in 85 procent van de gevallen om dier en baasje opnieuw te herenigen. De databank kan volgens Weyts ook helpen in de strijd tegen dierenhandelaars, omdat de overheid door de centrale registratie een beter zicht krijgt op de dierenhandel.

Tot slot moet ook de controle op de verplichte sterilisatie makkelijker worden met de databank. Zo zullen er op termijn minder katten gedumpt worden en komt het zwerfkattenprobleem onder controle.

Zesduizend prior simkaarten voor veiligheidsmensen

Zesduizend mensen met een belangrijke rol in de veiligheidsketen krijgen vanaf 1 november absolute voorrang op het gsm-netwerk via nieuwe simkaarten. De prior simkaarten gaan naar onder meer politiediensten, brandweerkorpsen, medische hulpdiensten, luchthavens, defensie, staatsveiligheid, steden, gemeenten en provincies.

Op de dag van de aanslagen in Brussel lag het gsm-netwerk een tijdlang plat en het ASTRID-netwerk van de hulp- en veiligheidsdiensten was overbevraagd. Met de prior simkaart krijgt de gebruiker voortaan de garantie dat de spraak- en datacommunicatie absolute voorrang heeft op alle andere gsm-gebruikers. Voorlopig is het aantal prior simkaarten enkel beperkt tot 6.000, om de doeltreffendheid te vrijwaren.

Hulp bij opladen aardgasbudgetmeter

Wie het moeilijk heeft om zijn aardgasbudgetmeter op te laden kan vanaf 1 november 2017 terug bij het OCMW terecht. De periode loopt van 1 november 2017 tot 31 maart 2018.

Afgelopen winter 2016-2017 genoten 18 % van de Vlaamse gezinnen met een aardgasbudgetmeter van deze maatregel. Dat is een stijging van bijna 5% ten opzichte van het jaar ervoor zo blijkt uit de cijfers van de VREG.

"We stellen vast dat meer en meer mensen de weg vinden naar het OCMW voor deze opladingen en bovendien ook meer OCMW's gebruikmaakten van dit systeem. Het systeem blijft facultatief voor de OCMW's. Wie in dit systeem wil instappen dient hierover een raadsbeslissing te nemen", klinkt het bij VVSG (Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten).

De VVSG hoopt dat de OCMW's ook dit jaar deze maatregel aangrijpen om te vermijden dat mensen in de kou komen te staan tijdens de winterperiode. Ook lokale partners aanspreken om maximaal door te verwijzen werkt. (belga)